Деца четоха на родители на старта на „Националната седмица на детската книга“/ ClubZ.bg
Аглая - дъщерята на Мая Бежанска, прочете откъс от "Вещиците" на Роалд Дал

Деца четоха на родители на старта на „Националната седмица на детската книга“/ ClubZ.bg

12182yБезплатните работилници по четене и писане за малчугани са до 7 юни в "Перото"

Един ден - два празника - стартът на едноседмичната инициатива "Национална седмица на детската книга" и Денят на детето си съжителстваха чудесно днес в литературния клуб "Перото" в София. А празникът за деца, които обичат да четат, искат да пишат, да рисуват, да развият таланта си и да се учат от най-добрите безплатно, започна днес, но продължава до 7 юни.

Откриването на кампанията "Национална седмица на детската книга" бе изживяване и за малчуганите, и за техните родители. Децата прочетоха откъси от любимите си книги на възрастните, с които дойдоха да празнуват в литературния клуб „Перото“ в НДК. Водещ бе Драгомир Симеонов.

Най-малкият участник бе синът на актьора Даниел Ангелов – Симеон, който въпреки крехката си възраст вече е колега на баща си и играе рамо до рамо с него в сериала „Ние, нашите и вашите“. Той чете откъс от „Търсенето на Немо“. Всички малки любители на книгите бяха бурно аплодирани.

„За нас е изключителна чест и сме много радостни да сме съорганизатори на „Националната седмица на детската книга“. Четенето е от онези умения, които след като ги придобиеш, цял живот ти носят радост и смисъл. То е сила, вдъхновение и възторг. Любовта към четенето е един от най-важните и хубави подаръци, които всеки родител може да направи на детето си. Наш дълг е да отстояваме това право, вашето право да четете“, обърна се директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош към децата.

„Започваме едно страхотно предизвикателство и аз съм много щастлива, че ще бъдем цяла седмица заедно, за да покажем на големите писатели какво можете вие. Сигурна съм, че ще четем страхотни творби от вас и вие сте бъдещите писатели на България. „Националната седмица на детската книга“ е за вас, тази година за първи път в София, а догодина и в страната“, обяви Виктория Бисерова, председател на сдружението „Книги за деца“, което организира кампанията.

От днес до 7 юни литературният клуб „Перото“ ще бъде пространство за деца, които обичат да четат и пишат. Всеки ден малките таланти ще развиват уменията си по творческо писане и рисуване в работилници с популярни ментори. А участието е безплатно. Повече за програмата и как да се запишете можете да научите на сайта на кампанията - nsdk.bg

"Националната седмица на детската книга" продължава до 7 юни в литературния клуб "Перото".

Ани Цолова, Ваня Щерева, Иван Раденков, проф. Огнян Герджиков, Поли Генова, Зорница Христова, Елена Бозова, Мино Караджов, Графа, Петя Кокудева, Мая Бежанска, Димитър Павлов са само част от имената, които ще водят безплатни групи по творческо писане и четене за деца до 14-годишна възраст. Писатели, ментори, тв водещи и музиканти ще споделят опит с малките таланти в работилници по криминалистика, как се създава книга-игра, упражнения по стил, илюстриране на любими приказки, писане на сценарий, поезия, градска география, сладоледена реторика и много други.

Академията за деца се провежда от 2 до 6 юни всеки ден от 10 до 18 ч. в клуб „Перото“, а на 7 юни ще стане ясно класирането за „Малък голям писател“ и „Малък голям художник“, които печелят издаване на собствена книга. Наградата ще се даде в две възрастови групи – от 7 до 10 години и от 11 до 14 години.

Утре, 2 юни, в програмата са предвидени работилница "Жанрове, кратки форми, писане на заглавия", а в рубриките "Четем с..." гости ще са певицата Поли Генова и проф. Огнян Герджиков, който освен от политиката е известен и като автор на детски книжки.

Клуб Z e медиен партньор на кампанията.

„Националната седмица на детската книга“ се организира от сдружение с нестопанска цел „Книги за деца“ и в партньорство с Национален център на книгата – НДК. Основни медийни партньори на инициативата са NOVA и Netinfo.

Повече на: https://clubz.bg/54609-deca_chetoha_na_roditeli_na_starta_na_%E2%80%9Enacionalnata_sedmica_na_detskata_kniga%E2%80%9C 

 

Свържете се с нас

Национална седмица на детската книга

Контакти

ул. „Кракра“ 20, ет. 1, ап. 6,
София,  България.
Email : books@nsdk.bg

FACEBOOK