Ментори 

 Алеь  

Александър Кръстев е създател на най-голямата българска онлайн медия за книги и четене „Аз чета“ и основател на дигиталната агенция BookMark. Носител е на наградите „Рицар на книгите“ и „Посланик на библиотеките“.

Милена Ташева е съосновател на сайта „Аз чета“, книжен блогър и идеен създател на кампаниите „Писател назаем“ и „Проект 48“. Познава отблизо порцесът по създаване и промотиране на една книга. От 2018 г. е партньор в BookMark.

Алекс и Мила са невероятен отбор и сме много щастливи, че ще споделят опита си с участниците в кампанията „Национална седмица на детската книга“.

     
 Aleksander Sekulov  

Обичаният писател Александър Секулов се включва в кампанията „Национална седмица на детската книга“, за да представи пред малките таланти пътя към създаването на добрата приключенска история.

Александър Секулов е автор пет книги със стихове „Седмо небе“ /1988/, издателство Христо Г. Данов; „Високо, над далечината“ /1997/, издателство Жанет 45; “Възхитително и леко “ /2003/, издателство Пигмалион; „Карти и географии“ / 2010/, издателство „Сиела“; „Море на живите“ /2016/, издателство „Изток-Запад“.

За книгата „Море на живите” получава националните литературни награди „Перото”, „Николай Кънчев“, „Христо Фотев“, „Орфеев венец за високи постижения в съвременната поезия“. Издал е три книги с есета: “ Майсторът и камъните “ /1996/ , издателство Всичко за книгата”; книгата с фрагменти “Високите каменни хълмове/ 2006/, издателство Жанет 45; публицистичната книга „История на минималната съпротива.Хронологичен роман в една колона” /2008/ издателство „Сиела”.

Автор е на пиесите: “Светли хотелски стаи” /2005/, „Няма ток за електрическия стол”/2015/, „Дебелянов и ангелите“ /2018/, както и на драматизациите „Възвишение” по романа на Милен Русков, „Вълци” по „Трънски разкази” на Петър Делчев, „Черна станция” по текстове на Васил Пармаков, „Остап Бендер или критика на чистия разум“ по Платонов, Ерофеев, Илф и Петров. Автор е на превода и сценичния вариант на спектакъла „Калигула“ в Народен театър „Иван Вазов“. Пиесата „Няма ток за електрическия стол” има премиера на 11 септември 2015 година на сцената на Драматичен театър – Пловдив под режисурата на Лилия Абаджиева с участието на актьорите Калин Врачански и Красимир Доков. Текстът е носител на нацоналната награда „Аскеер 2016” за съвременна драматургия. През 2018 година е взета в репертоара на „Trap door theater“ в Чикаго, САЩ.

Пиесата „Дебелянов и ангелите“ е носител на националната награда „Аскее р2018“ за нова българска драматургия. Спектакълът е носител на пет награди „Аскеер“ за спектакъл, режисура, драматургия, дебют и сценография. Спектакълът по драматизацията „Вълци” е носител на три национални награди „Аскеер” за 2017 – за режисура, музика и второстепенна женска роля.

Автор е на изящния роман „Колекционер на любовни изречения” /издателство „Сиела”,2007 година/. Книгата е сред финалните шест на конкурса „Роман на годината ВИК”. Романът има и второ и трето издание през 2008 година и 2010 година. През 2018 година книгата има ново, редактирано издание от издателска къща „Хермес“.

През 2010 година издава поетичната ангология „Карти и географии” /Сиела /.

През 2011 година издава романът „Островът”, номиниран за националната награда „Хр. Г. Данов”. През 2015 година книгата е издадена в Сърбия от издателство „Креативен център” и печели наградата на сръбския сайт „Книгоскоп” като книга на годината за млади читатели. През 2018 година Българската национална телевизия засне осем сериен детски филм по мотиви от книгата.

През 2012 година издава романът „Господ слиза в Атина”, който попада сред номинациите за роман на годината „Хеликон”. Второ преработена издание на романа излиза през 2017 година от издателство „Хермес” през 2017 година.

През 2013 година излиза романовата трилогия „ Гравьор на сънища”.

През 2015 година излиза романът „Скитникът и синовете”, Сиела. Книгата е сред финалните номинации за наградите „Хеликон 2016”, „Перото” на Националния дворец на културата, годишната награда за литература на портал „Култура”. Книгата е преведена на сръбски от издателство „Креативни центар” през 2017 година и на македонски от издателство „Или-или“.

Превеждан е на английски, руски, немски, френски, сръбски, македонски, унгарски, арабски.

Изпълнителен директор на Европейски месец на културата – Пловдив 1999 година.

Работи като драматург в Драматичен театър Пловдив.

     
 Anton Hekimyan Tazi sutrin  

Антон Хекимян е български репортер и журналист, познат като водещ на най-гледания сутрешен блок в българския ефир - „Тази сутрин” по bTV.

Взема решение, че ще учи журналистика в 12 клас и до този момент нито за миг не съжалява за избора си тогава. Завършва специалността в Софийския университет, а кариерата му в нюзрума с най-високо доверие в България започва още в първи курс от следването му – като стажант. През 2004 г. става репортер в предаването „Тази сутрин”. През септември 2013 г. става водещ на съботно-неделния сутрешен блок по bTV, а на 2 юни 2014 г. поема едно от най-големите предизвикателства в телевизионната журналистика – водещ на делничния сутрешен блок.

Днес е носител на множество награди за журналистика. Намира деня за твърде кратък, за да осъществи всички идеи в главата си. Прекарва повече от половината денонощие в нюзрума на bTV, но използва всеки свободен момент да излезе с камера и микрофон, за да снима истории, които вълнуват милионите му зрители

     
Val Stoeva   Вал Стоева вярва, че няма нечетящи деца - само такива, които не са попаднали на точните книги. Занимава се с насърчаване на четенето от 2008 г. и е главен редактор на сайта Detskiknigi.com. Любимото й занимание е да разказва за новите детски и тийнейджърски книги, които е прочела. Обича да говори и за футбол и автомобили. Има дъщеря (почти на 18 г.) и син (почти на 6 г.). Тя е посланик на библиотеките – звание, с което се гордее особено много.
     
Jeni photo  

Жени Лечева е актриса и певица. Завършва Националното хореографско училище, специалност Класически балет и Националната академия за театрално и филмово изкуство, специалност Актьорско майсторство. Участва в многобройни театрални постановки, мюзикъли, снима в киното, има участия като певица и водеща. Участва като художник в общи изложби в България и в международни арт фестивали. Жени получава обща награда за женска роля Златната ракла, заедно с актрисите, участвали във филма „Една калория нежност“ на режисьорката Иванка Гръбчева.

Нейната първа книга е романът за деца „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“.

Жени Лечева е съпруга на известния български музикант Иван Лечев.

     
Ivan Radenkov  

Писателят Иван Раденков е горд баща на две палави момчета, които са неизчерпаемият му източник на вдъхновение. Способен е да превърне всеки аспект на живота в игра и да покори сърцето на всяко малко и голямо дете с историите си. Винаги търси нови начини да съчетае седемте изкуства и в тази връзка книжките му понякога имат и картинки, и музика.

Това, което остава невидимо, са десетките творчески класове и срещи с малките читатели, които Иван провежда в цялата страна. С тях той помага на децата да обикнат книгата и четенето, но и ги вдъхновява да творят и да разказват свои собствени истории.

     
 Katya Vanilia 30  

През целия си професионален живот Катя Антонова се занимава с писане. Стремежът ѝ е да предложи да българските деца интересни, забавни и смислени книги с артистични илюстрации и перфектно оформление. Книги, които провокират любопитство, носят удоволствие и карат децата да обикват четенето.

За добрите идеи и за пътя им до страниците ще разказва Катя на малките участници в кампанията „Национална седмица на детската книга“.

     
 Image from iOS  

Любимата на малки и големи Мая Бежанска е актриса, разказваща истории. Ето защо сме повече от щастливи, че за втори път тя ще се срещне с талантите в кампанията „Национална седмица на детската книга“, но този път - онлайн.

Мая ще прочете на малчуганите част от вълшебната приказка от великия немски артист Е. Т. А. Хофман - „Непознатото дете“. Наскоро тя се превъплъти в ролята на главната героиня Кристина в едноименната постановка на Диана Добрева на сцената на Столичен куклен театър. Нямаме търпение да ни разкаже повече!

     
 LateNightSHow host Nikolaos Tsitiridis  

Николаос Цитиридис e водещият на вечерното забавно шоу по bTV.  Роден е в Атина и живее в България от петгодишен. Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“.

Професионалния си опит натрупва като радио водещ, репортер в онлайн медии, сценарист, блогър и др. През 2018 започва списването на забавния блог „Ревюта на вафли“, който става онлайн хит, а година по-късно издава и книгата „За хората и вафлите“.

Като журналист в Offnews.bg, през 2014 той печели наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“. От 2016 г. се занимава със стендъп комедия, като само досега има над 300 представления в цялата страна. Първоначално Николаос става сценарист в продукционния екип на bTV през 2019, като запазва тази роля паралелно с работата си на водещ на „Шоуто на Николаос Цитиридис“.

     
 Nusha Royanova  

Нуша Роянова е родена в София през 1969 г., а през 1988 г. завършва Средно Специално Художествено Училище със специалност „художник-изпълнител“. В последните 20 години работи като художник и графичен дизайнер в България (Пловдив, София ) и
САЩ (Бостън). Работи като художник (детски илюстрации) в списание „Бърборино“ (издателство „Фют“) и художник на корици за детски книги към издателство „Скорпио“”. Работи като преподавател по „приложни изкуства“ и „изящни изкуства“ в школа по рисуване „Дъбови листа“ .

От юни 2015 г. има собствено издателство. Книжките, отпечатани до сега са: поредицата „Джак и Ема“: „Джак и Ема“, „Джак и Ема на хотел“, „Джак и Ема на хотел-надпреварата“, „Лекът на баба“, „Джак и Ема на село“, „Лъки-Алеко“, „Жабата Жо“ (Zho the frog).
„От деца за деца” 1 и „От деца за деца”2.

Нуша е автор на текстовете и художник на илюстрациите.

За направата на илюстрациите използва различни техники за рисуване както и техниката декупаж (древна техника за облепване на различни неща). Приключенията на кучето Джак и котката Ема продължават в следващи книжки.

     
 KKA 0508  

Поли Генова започва да пее още на 4-годишна възраст, по-късно става част от детска вокална група „Бон-бон“. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност кларинет. Следва и режисура в НАТФИЗ. Постига един от най-големите успехи за България с четвъртото място на конкурса Евровизия през 2016 г.

Поли е един от най-любимите изпълнители на малки и големи. Освен музиката, обожава и да чете. Любимите й детски книги са „Мечо Пух“ и приказките на Ангел Каралийчев, които вече чете на малкия си син Даниел.

     
Stanislava Tsalova  

Стаси Цалова започва професионалния си път като водеща на прогнозата за времето още при старта на bTV. Завършила е специалностите „Метеорология”, „География” и „Японистика” в Софийския университет. Специализирала е в Япония и САЩ.

През годините Стаси застава зад редица социални каузи. Отдадена е на инициативата на bTV „Да изчистим България заедно”, а в Националната седмица на детската книга участва за втори път. Носител е на редица награди: първа награда за програма за времето на фестивала International Media Events – News and Documentary Festival, Global Excellence Award на News Corporation, отличието „Достоен българин”. Избрана е и за един от носителите на Олимпийския огън при преминаването му през България.

Освен водеща на прогнозата за времето и автор на репортерската рубрика в bTV Новините „Кой инвестира в бъдещето“, Стаси е и майка на две слънчеви деца – Антонина и Светослав, които имат щастието да растат с нейните приказки.

     
Florina Ivanova   

Флорина Иванова Флорина Иванова е завършила Американския университет в България с медийна специалност, като още тогава проявява интерес към спортната журналистика. От 2014 г. тя започва да трупа опит в телевизионната и радио журналистика, и в печатните медии. Отразявала е различни ресори – политика, съдебна система, информационни технологии и иновации. През 2018 г. прави завой и се присъединява към спортната редакция на bTV - като репортер и водещ на спортните новини.

В началото на тази година Флорина бе избрана в топ 5 на най-добрите млади репортери в света за 2019 в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS). Флори е част от света на спорта много преди да се реализира като репортер и водещ в този ресор. Смята, че спортната култура е изключително важна за развиване и възпитаване, самата тя е тренирала художествена гимнастика. Следи с голям интерес и първенствата по футбол и баскетбол – не само у нас, но и по света. Страстен любител е на екстремните спортове.

     
 Chavdar Nikolov  

Чавдар Николов се определя като карикатурист от кариерата, минал по хълмовете на Прехода. Единственият български карикатурист, получаващ заплата по-висока от тази на премиера. Носител на почетната значка на Френският Карикатурен Легион. Убеден, че карикатурата е като слънцето и въздуха за всяко живо общество. Понякога награждаван, понякога преследван за своята невъздържаност. Карикатурист,  когото щедрият Мирослав Боршош представяше като „карикатуристът, който е по-добре да ви наплюе, отколкото да ви нарисува“.

     
   

 

     
     
     
   

     
   

 

     
   

 

     
   

 

     
   

 

     

Свържете се с нас

Национална седмица на детската книга

Контакти

ул. „Кракра“ 20, ет. 1, ап. 6,
София,  България.
Email : books@nsdk.bg

FACEBOOK